vas. Sze 24th, 2023

Miért tüntetnek napok óta országszerte?

Tiltakozás – Egy demokratikus államban az állampolgároknak joguk van kifejezni, ha valamivel nem értenek egyet. Ennek több módja van, az egyik az utcai demonstráció. Erre került sor vasárnap és hétfő este is, amikor több ezer ember vonult az utcára Budapesten, hogy a kormány új törvényei ellen tüntessenek.

Mik ezek a törvények?

  1. Az úgynevezett “rabszolgatörvény” arról szól, hogy a jövőben a magyarországi munkahelyeken az embereket sokkal többet (összesen 400 órát) túlórázhatják, ám az ezért járó bér kifizetésére vagy szabadidő kiadására a munkaadónak 1 év helyett 3 év áll a rendelkezésére. Sokan úgy ítélik meg, hogy ezzel a munkáltatók vissza fognak élni, sok lesz a túlóra, viszont nem lesz érte fizetés. 
  2. A másik törvény pedig olyan helyzetet teremt, amikor olyan személyek nevezhetnek ki bírákat, akik ellen akár bírósági eljárás is indulhat. Ezzel pedig sérül az igazságszolgáltatás függetlensége, hiszen nincs biztosíték arra, hogy a bírók döntését nem befolyásolják. Kicsit olyan ez, mintha részt vennél egy tehetségkutató versenyen az osztálytársaddal, akinek a szülei ott ülnek a zsűriben.      

Bár ez a két törvény is problémás, sokan azért tüntettek, mert a jelenlegi kormány több más döntésével sem értenek egyet. 

Fontos: ha részt vennél egy tüntetésen vagy akár annak szervezésében, jó, ha tájékozódsz előtte a lehetőségeidről, jogaidról, valamint arról, hogy mivel sérthetsz törvényt. Útmutatóért kattints ide.  

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük