vas. Sze 24th, 2023

Harc a tudásért: ifjú aktivisták inspiráló történetei a Nemzetközi Nőnap alkalmából

Bár hivatalosan csak ma van nőnap, a Theirworld nevű globális gyermekvédelmi szervezet tegnapi rendezvényének keretein belül már három lány oszthatta meg az érdeklődőkkel a minőségi oktatásért vívott harcuk történetét Londonban.


A két pakisztáni és egy gázai iskolás lány, Shaiza Ramzan, Yara Eid és Kainat Riaz küzdelme és kitartása mindenki számára példaértékű lehet, mivel sok országban a mai napig egyenlőtlenségek vannak a nők és a férfiak taníttatása között, sok lány még mindig nem tanulhat tovább, miután házasulandó korba lépett.

Példának okáért Shaiza Ramzan és Kainat Riaz 2012-ben még szülőföldjükön, Pakisztánban kampányoltak az őket megillető oktatásért, mikor őket és barátnőjüket, Malala Yousafzait is meglőtték, emellett más súlyos sérülések is érték őket. Szerencsére a történetük szerencsés véget ért, jelenleg az Egyesült Királyságban tanulnak mindhárman, továbbra is kiállva a fiatal nők neveléséért.


„Több millió olyan lány van, akik nem tudják felemelni a hangjukat a jogaikért. Ha képes vagyok felszólalni, arra is képes vagyok, hogy segítsek rajtuk.”
– nyilatkozta Shaiza. „Folytatom a harcot, mert tudom, jogom van hozzá.”

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük